Ziua Pământului 2025. La mulți ani de Ziua Pământului – 2025! Doodle-ul anual de Ziua Pământului prezintă biodiversitatea și frumusețea naturală a planetei și ne amintește cât este de important s-o protejăm pentru generațiile viitoare, progresul privind schimbarea climatică fiind evident.
”Locuim pe a treia planetă de la Soare, singura care găzduieşte viaţa aşa cum o ştim, cu aer respirabil, ape curgătoare, nori care aduc ploaia, păduri care ne asigură oxigen, dar şi soluri, mări şi oceane care ne hrănesc. Astăzi, de Ziua Pământului, să nu pierdem din vedere lucrul care e cu adevărat cel mai important: ce facem noi, cei care primim atâtea, pentru ca planeta noastră să rămână albastră, frumoasă şi vie?”, a transmis, marţi, ministrul Mediului.
Mircea Fechet apreciază că ”echilibrul fragil al vieţii pe Pământ depinde de alegerile pe care le facem în fiecare zi, de modul în care înţelegem că nu trebuie să risipim resursele valoroase, ci să le păstrăm cel puţin aşa cum le-am găsit”.
”Asta înseamnă să fim sinceri şi consecvenţi în a proteja mediul, să nu rămânem indiferenţi, să nu mai dăm vina unii pe alţii şi să nu aşteptăm soluţii magice. Pe cât de norocoşi suntem că trăim pe această planetă generoasă, pe atât de responsabili suntem pentru ceea ce lăsăm în urmă, iar tema din acest an vine să ne reamintească tuturor că Pământul nu e doar casa noastră, ci şi puterea noastră. De aceea, investiţiile în mediu nu sunt cheltuieli. Sunt investiţii în viaţă”, a mai transmis ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, ”la Ministerul Mediului, focusul rămâne pe soluţiile care asigură tuturor românilor, fără excepţie, apă curată şi sigură, fie că vorbim despre cei care locuiesc la Polul Secetei (judeţul Botoşani), fie despre cei din Sahara Olteniei (judeţul Dolj)”.
”Ne concentrăm şi pe investiţiile în extinderea reţelelor de apă – canal, cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru că un astfel de sistem înseamnă mai mult decât ţevi şi robinete. Înseamnă igienă, sănătate, demnitate. Şi grijă faţă de mediu. Toate aceste investiţii vor continua, iar eu sper ca efortul de la nivel central să fie preluat şi la nivel local, pentru ca problemele cu infrastructura veche să fie remediate şi situaţia de acum, când pierdem aproape jumătate din apa tratată înainte să ajungă la robinet, să nu se repete”, a mai transmis ministrul.
Ziua Pământului 2025. Fechet afirmă că nu avem o altă planetă de rezervă, deşi – de prea multe ori – ne comportăm ca şi când am avea. ”După deşertificare, plasticul e cel mai mare duşman al solurilor. Se descompune în sute de ani, adică tot ce este aruncat la întâmplare pe câmpuri, în păduri, la marginea satelor şi oraşelor, rămâne acolo patru, cinci vieţi de om. Solul sufocat de plastic devine tot mai sărac, e o poluare tăcută, dar cu efecte devastatoare pe termen lung. Reciclarea plasticului nu e un moft, ci un gest de grijă pentru pământul care ne ţine în viaţă. Şi de aceea, am o mare mulţumire că milioane de români au înţeles că Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu este doar despre a colecta sticle şi a primi bani înapoi. E despre respect. Despre responsabilitate faţă de viitor”, a mai transmis ministrul Mediului.
Acesta s-a referit şi la SGR, programul care ”ne-a făcut să nu mai fim acele generaţii care se prefac că nu văd, ci acele generaţii care aleg să acţioneze”.