ZIUA PI, a 30-a aniversare a Zilei Pi. Povestea lui Pi începe însă în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. Cu două milenii înainte de Hristos, babilonienii foloseau Pi ca o constantă matematică cu valoarea de 3,125 – o constantă obţinută prin calcularea perimetrului unui hexagon înscris într-un cerc. Papirusul Rhind (aproximativ anul 1650 î.Hr.) – o lucrare amplă şi fundamentală din Egiptul antic cu probleme şi tabele matematice – arată că vechi egipteni foloseau o valoare de aproximativ 3,16045. aveau însă să treacă 1400 de ani pentru ca o minte luminată să găsească o metodă prin care să determine cu acurateţe valoarea lui Pi pe care o cunoaştem astăzi.
ZIUA PI. În anul 250 î.Hr., matematicianul grec Arhimede a descoperit câteva numere din şirul de după virgula care succede cifra 3.
ZIUA PI. Secole de-a rândul, matematicieni din China, India şi Arabia au descoperit noi zecimale ale constantei. La începutul secolului al XVII-lea, matematicianul german Ludolph van Ceulen reuşise să determine 35 de zecimale ale lui Pi. La sfârşitul secolului al XVII-lea este introdusă, în matematica europeană, noţiunea de „serii infinite”, ea fiind folosită în această perioadă pentru calcularea zecimalelor lui Pi. Isaac Newton s-a folosit de teoria sa binominală pentru a determina 16 zecimale ale lui Pi. În 1873, matematicianul englez William Shanks a anunţat că, după 20 de ani de calcule, a aflat 707 zecimale ale constantei lui Arhimede (ulterior s-a dovedit că doar primele 527 de zecimale fuseseră corect calculate).
ZIUA PI. La începutul secolului al XX-lea, matematicianul indian Srinivasa Ramanujan a găsit o nouă metodă de calcul al lui Pi. Până la sfârşitul secolului trecut, calculele executate de sistemele computerizate au reuşit să determine… 200.000.000.000 de zecimale ale lui Pi. Pentru că este un număr iraţional (care nu poate fi raport a două numere întregi), Pi a căpătat repede o utilizare comună pentru calculele de zi cu zi. Abia în secolul al XVIII-lea a fost popularizat simbolul constantei lui Arhimede – π, de către matematicianul elveţian Leonhard Euler.
ZIUA PI. Francezul Fabrice Bellard , în ianuarie 2010, a folosit un simplu PC, pentru această operaţiune fiindu-i necesar circa 131 de zile, cu tot cu verificările necesare. Noua versiune a constantei ocupă peste un terabyte de spaţiu.Vechiile recorduri au fost realizate folosindu-se supercomputere, dar Bellard susţine că metoda sa este de 20 de ori mai eficientă. Fostul record de 2,6 miliarde de zecimale a fost obţinut în august 2009 de către Daisuke Takahashi, la Universitatea Tsukuba în Japonia, în doar 29 de ore, dar a fost nevoie de un supercomputer de 2000 de ori mai puternic şi mai scump decât cel folosit de Bellard.
ZIUA PI. Ziua Mondiala a numarului Pi, numita Pi Day: 14 martie (adica 03.14).Adoratorii numărului Pi au o dată de predilecţie pentru a se întalni în fiecare an: ziua a 14-a din a treia lună, 3,14, relatează Associated Press, recepţionată de Rompres. În această zi, discipolii virtualei biserici Pi îşi dau întalnire la o oră specială 1.59, din devotament bineînţeles pentru zecimalele următoare ale numărului Pi (3,14159).
ZIUA PI. Participanţii se adună în jurul unei fel de loc sacru dedicat lui Pi, o placă din cupru pe care sunt gravate primele 100 de cifre ale numărului. Mulţi dintre aceşti pasionaţi cunosc, de altfel, pe de rost, primele 100 de zecimale. Neimpresionat, ţinand cont că unul dintre modurile în care îşi petrec timpul liber constă în a se provoca în a recita cat mai multe zecimale.
ZIUA PI Pe 14 martie, comunitatea mondială a pasionaţilor de matematică şi ştiinţe va sărbători numărul pi. Celebrată în mod logic la această dată (3/14, formatul american al datei), ziua pi le dă ocazia iubitorilor ştiinţelor exacte să dea curs liber pasiunii lor pentru valoarea 3,14, scrie 7sur7.be. Google marchează ZIUA PI cu un Google Doodleaparte. Numărul exprimă raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său. ZIUA PI
ZIUA PI În secţiile de ştiinţe exacte din universităţi, ziua este sărbătorită prin câteva manifestări şi, tot cu această ocazie, fast-food-urile pregătesc faimoasele plăcinte ‘Pi Pie’ (a se citi ‘pai pai’). Universitatea americană Princetown a organizat un week-end special dedicat valorii pi. Şi alte manifestări legate de pi vor avea loc, printre care proiecţia primului film al lui Darren Aronofsky, ‘Pi’ (1997), sau piesa cu acelaşi nume a cântăreţei Kate Bush
ZIUA PI Astăzi este Ziua pi, o celebrare anuală a constantei matematice π (pi). Fascinația pentru numărul Pi a intrat și în cultura populară. Poate din cauza simplității definiției sale, conceptul de pi și, mai ales, expresia sa zecimală au pătruns în cultura populară într-un grad mult mai mare decât aproape orice altă construcție matematică.
ZIUA PI Ziua pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. Evenimentul este celebrat în special în țările anglo-saxone, dar a început de curând să fie sărbătorit și în alte state, inclusiv România, prin mai multe tipuri de activități derulate în instituțiile de învățământ.
ZIUA PI Acest simbol are chiar și o melodie. La 7 noiembrie 2005, Kate Bush a lansat albumul, „Aerial” care conține cântecul „π” ale cărui versuri constau din cifrele lui π, începând cu 3,14.
ZIUA PI În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume. În anul 2015, Ziua pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π. π este, probabil, cel mai semnificativ element pe care îl au în comun matematicienii și non-matematicienii.
ZIUA PI π este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată sub formă de fracţie. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu are sfârşit şi nici nu se repetă
ZIUA PI Numărul este şi transcendent, ceea ce înseamnă că nu există un şir finit de operaţii algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui.
ZIUA PI Primii care au încercat să calculeze numărul pi au fost babilonienii. Ei cu calculat că suprafaţa unui cerc este de 3 ori pătratul razei, astfel că au obţinut valoarea 3.
ZIUA PI Ulterior, vechii egipteni au ajuns la valoarea 3,1605, dar în prezent este scrisă pe scurt ca fiind 3,14.
ZIUA PI Muzeele de ştiinţă din jurul lumii sărbătoresc în acest weekend ziua pi. Spre exemplu, Muzeul Naţional de Matematică din New York va organiza un evenimentul în Parcul Madison Square. Oamenii sunt invitaţi să aprindă lumânări şi să formeze un cerc în jurul fântânii din centrul parcului pentru a compara circumferinţa şi diametrul acestuia. Reprezentanţii muzeului vor oferi ciocolată caldă şi „plăcintă”, un desert de nelipsit. În engleză, plăcintă se traduce „pie”, pronunţia fiind aceiaşi ca a numărului π.