13 septembrie. Este data la care, în anul 1848, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, o luptă eroică purtată de pompierii militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848.
Spiritul revoluţionar care a cuprins Franţa la începutul anului 1848 a declanşat fenomene similare în restul Europei, inclusiv în Principatele Române. În Ţara Românească, Revoluţia s-a declanşat în iunie 1848.
Pentru a înăbuşi Revoluţia, trei luni mai târziu, mai exact la 13 septembrie 1848, trupele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti, potrivit volumului ”Istoria României în date” (2003). Cu o zi înainte, respectiv la 12 septembrie 1848, Locotenenţa Domnească dăduse ordin colonelului Radu Golescu, comandant al Regimentului 2 Infanterie şi şef al garnizoanei Capitalei, să deplaseze, în ziua următoare, subunităţile în Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formate din aproape 6.000 de ostaşi, se arată pe site-ul www.isualba.ro. Tot la 13 septembrie, înainte de sosirea trupelor otomane, avusese loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 Infanterie, moment ce a influenţat moralul şi dăruirea ostaşilor români. Convinşi fiind de iminenţa unui conflict armat cu otomanii, ostaşii Companiei de Pompieri, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au insistat să se alăture şi ei trupelor la cazarma din Dealul Spirii.
În acea zi, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc între ostaşii Ţării Româneşti şi trupele otomane, se arată pe site-ul isubif.ro. Compania de Pompieri Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a purtat o luptă eroică, cu toate că otomanii erau de douăzeci de ori mai numeroşi. Bătălia a rămas în istorie sub denumirea de ”baia de sânge de la Bucureşti”, peste jumătate din efectivul companiei de pompieri căzând în luptă.
Ziua de 13 septembrie 1848 a rămas, astfel, unul dintre cele mai semnificative momente din istoria armei pompierilor, ea continuând să fie celebrată ca Zi a pompierilor, fiind instituită ca atare prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997.
În amintirea luptătorilor de la 13 septembrie 1848, în data de 13 septembrie 1901, a fost dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri din Bucureşti, realizat de sculptorul Wladimir Hegel, în faţa clădirii Arsenalului Armatei.
Manifestările dedicate aniversării Zilei Pompierilor vor debuta vineri la Monumentul „Eroilor Pompieri” din Capitală, cei mai merituoşi militari urmând să primească distincţiile anului.
„Festivitatea va cuprinde ceremonii militare şi religioase, precum şi conferirea însemnelor onorifice ‘Pompierul de onoare al anului’ şi ‘Salvatorul de onoare al anului’ celor care s-au remarcat prin obţinerea unor performanţe profesionale deosebite, servicii de excepţie şi acte de eroism în executarea misiunilor. Vor fi acordate insigne onorifice celor mai merituoşi militari, desemnaţi ‘Salvator de Onoare’, respectiv ‘Pompier de Onoare’ ai anului”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă transmis AGERPRES.
Momentul aniversar de vineri se va încheia cu defilarea Detaşamentelor de Onoare ale IGSU Bucureşti – Ilfov, precum şi a tehnicii de intervenţie specifice structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.
Tot vineri, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, publicul va putea vizita gratuit Foişorul de Foc, în intervalul orar 8,00 – 16,00.
Activităţile vor continua sâmbătă, când IGSU „Dealul Spirii” Bucureşti- Ilfov îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţiile de tehnică şi exerciţiile demonstrative pregătite special pentru ei în parcul Carol din Bucureşti, de la 10,00 şi 18,00.
Duminică, în intervalul 10,00 – 18,00, subunităţile operative din cadrul IGSU îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru ca cei interesaţi să cunoască activităţile şi misiunile specifice armei. Totodată, vor fi organizate ateliere de lucru, în scopul conştientizării cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
Potrivit comunicatului transmis AGERPRES, aniversarea Zilei Pompierilor din România şi împlinirea a 171 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii evocă sacrificiul ostaşilor pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu care, în anul 1848, au scris o pagina de devotament şi demnitate naţională.
„Lupta din Dealu Spirii a rămas consemnată în istorie ca un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei şi o afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale ostaşilor tinerei armate române. Suita activităţilor organizate în acest context a debutat la nivel naţional cu o serie de evenimente menite sa cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungata a armei pompierilor. Astfel, au fost organizate exerciţii şi aplicaţii demonstrative, puncte de informare preventivă în locuri cu public numeros, expoziţii de tehnică de intervenţie utilizată de salvatori în misiunile specifice, competiţii sportive, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene le-au dedicat publicului larg”, se arată în comunicat.
Pompierii români s-au remarcat atât în momentele critice ale istoriei noastre, cât şi în lupta de zi cu zi împotriva calamităţilor şi dezastrelor naturale – se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis transmis cu ocazia Zilei Pompierilor.
Şeful statului aminteşte că în această zi este sărbătorită „lupta eroică a pompierilor militari pentru apărarea idealurilor de libertate naţională”.
„De asemenea, recunoaştem şi onorăm meritele tuturor pompierilor şi sacrificiile pe care aceştia le fac pentru a asigura un climat de siguranţă pentru toţi cetăţenii. Pompierii români s-au remarcat atât în momentele critice ale istoriei noastre, cât şi în lupta de zi cu zi împotriva calamităţilor şi dezastrelor naturale. Prin profesionalismul şi devotamentul dovedite în îndeplinirea misiunilor, sunteţi continuatorii tradiţiilor de glorie ale pompierilor militari care s-au jertfit pentru libertatea naţiunii române”, mai arată preşedintele Iohannis în mesaj.
Potrivit acestuia, datorită curajului şi spiritului de sacrificiu, pompierii reprezintă „un important factor de securitate în cadrul comunităţilor româneşti, beneficiind de încrederea populaţiei”.
„În această zi aniversară, îmi exprim aprecierea pentru întreaga dumneavoastră activitate şi vă îndemn să rămâneţi, în continuare, în serviciul semenilor voştri”, spune şeful statului.
Şi premierul Viorica Dăncilă le-a transmis un mesaj pompierilor de ziua lor
„Stimaţi pompieri militari,
Dragi salvatori,
13 septembrie este un prilej de mândrie pentru că îi sărbătorim pe unii dintre cei mai apreciaţi şi îndrăgiţi angajaţi ai sistemului public: pompierii.
Lumea, în general, dar şi România vremurilor noastre, se confruntă cu numeroase situaţii de urgenţă, iar dumneavoastră sunteţi mereu în mijlocul acţiunii, ca salvatori.
În cei 171 de ani de existenţă instituţională, prin acţiunile dumneavoastră curajoase, aţi reuşit să ştergeţi multe lacrimi şi să umpleţi suflete de recunoştinţă.
V-aţi luat angajamentul pentru un prezent stabil şi un viitor mai sigur, un angajament care ne pune pe noi ceilalţi la adăpost, în vremuri tulburi şi în situaţii neprevăzute.
Sunteţi un scut stabil şi puternic pentru societatea civilă şi este nevoie de contribuţia fiecăruia dintre noi, pentru a vă putea întoarce mereu acasă, alături de cei dragi, în siguranţă şi nevătămaţi.
Guvernul României este alături de dumneavoastră. Alocăm resursele financiare necesare unei bune funcţionări a instituţiei şi facem eforturi pentru asigurarea condiţiilor cât mai bune de pregătire, dotare şi echipare.
Vă mulţumesc, dragi pompieri, pentru curajul, devotamentul şi profesionalismul de care daţi dovadă, pentru faptul că nu aţi obosit să ne salvaţi, să ne ocrotiţi şi să fiţi un exemplu de implicare civică.
LA MULŢI ANI!”