Ziua scadenţei. Potrivit datelor BNR, la finalul anului trecut, 564.000 de persoane și-au amânat ratele, iar suma totală este de 41,8 miliarde lei, adică 14,7% din total.
În urma solicitărilor transmise de consumatori, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor (CSALB) a observat că, deși au beneficiat de amânarea plății ratelor pentru perioada maximă de nouă luni, consumatorii încă se confruntă cu o serie de probleme. Mai mult, aceste probleme s-ar putea amplifica în perioada următoare.
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a început să se confrunte în 2021 cu solicitări din partea celor care au beneficiat anul trecut de moratoriile de suspendare a ratelor la credite. În primele luni ale anului CSALB a primit 430 de solicitări dintre care doar 90 au fost acceptate de bănci pentru soluţionare, după cum a declarat Alexandru Păunescu, directorul direcţiei juridice din BNR şi preşedinte al Colegiului de Coordonare CSALB. Acesta arată că şi IFN-urile au început să fie deschise din acest an la soluţionarea litigiilor prin CSALB.
„Efectele amânării ratelor încep să se facă simțite. Încă de la începutul anului am avut solicitări din partea consumatorilor pentru negocierea cu banca, chiar dacă aceștia beneficiaseră la momentul trimiterii cererii către CSALB de amânarea ratelor pentru 9 luni, adică perioada maximă pe care o pot solicita din punct de vedere legal. Moratoriile legislative și non-legislative au rezolvat o problemă importantă și neașteptată, generată de pandemia cu care ne-am confruntat anul trecut și care, din păcate, încă se manifestă”, precizează Alexandru Păunescu pentru Economica.net.
„Recomandarea e ca atunci când un consumator are o problemă sau anticipează că va avea una, să încerce să găsească o rezolvare cu banca. Dacă demersul nu are rezultate, ar fi bine să vina la CSALB, avem cazuistică, în care s-au găsit variante de compromis cu banca.
Sunt situații clare, s-au întâmplat, băncile sunt atente, conștiente că o parte din consumatori nu vor putea să plătească, dispun de toate informațiile ca să tragă o concluzie.
Cifra celor care au beneficiat de amânarea la plată este semnificativă, vorbim de sute de mii de persoane. Nu va fi ușor ca fiecare caz în parte să fie luat separat de bancă. Eu nu cred însă într-o soluție universal valabilă”, a spus Păunescu.
El a spus că afectate au fost în special persoanele care au lucrat sau au avut afaceri în domeniile transporturi sau HoReCa și care s-au confruntat cu reducerea salariului, șomaj sau afaceri închise.
Variantele oferite de bănci pot fi restructurarea creditului sau rescadențare, renunțarea la un comision, reducerea soldului etc.
„Fenomenul în sine îl vom vedea când vor înceta amânările”, a conchis președintele CSLAB.