ZIUA SFANTULUI PATRICK: O straveche legenda spune ca serpii au fost izgoniti de pe insula chiar de catre Sfantul Patrick, protectorul Irlandei, dupa ce acestia il atacasera in timpul unei sarbatori. Astazi, oamenii de stiinta stirbesc putin din reputatia sfantului irlandez si sustin ca serpii nu au existat niciodata in Irlanda, un fenomen care, de altfel, este considerat o anomalie a naturii.
La prima vedere, nu exista niciun motiv pentru care serpii sa nu existe in Irlanda. Climatul este identic cu cel din Anglia, o insula pe care serpii s-au dezvoltat in voie. Si totusi, Irlanda nu poate fi comparata decat cu Islanda, Groenlanda, Antarctica si Noua Zeelanda, singurele zone de pe Terra in care serpii lipsesc cu desavarsire. Dovezile arheologice intaresc si ele aceeasi idee – serpii nu au patruns nicicand pe teritoriul Irlandei, astfel ca „nu exista nimic ce Sf. Patrick sa fi putut izgoni”, sustine si Nigel Monaghan, curatorul Muzeului de Istorie Naturala din Dublin.
Explicatia stiintifica este ca, pana acum 10.000 de ani, in perioada ultimei glaciatiuni, Irlanda se afla sub o uriasa calota de gheata, fiind, evident, imposibil de locuit. Odata cu topirea ghetarilor, Irlanda a fost inconjurata de ape, izolandu-se astfel de zona continentala. Da, este corect spus zona continentala pentru ca, pana acum 6500 de ani, Anglia era legata de continentul european. Serpii au inceput sa colonizeze Europa odata cu retragerea ghetarilor si cu incalzirea treptata a climei. Nu exista insa un raspuns la intrebarea: -De ce serpii nu s-au deplasat catre Irlanda, asa cum au facut-o alte vietuitoare, atunci cand insula inca mai era unita printr-o fasie de uscat de Anglia? Cel mai probabil, sustin cercetatorii, fenomenul se datoreaza faptului ca serpii sunt animale lente, improprii pentru colonizarea unor suprafete relativ izolate. In acest caz, serpii, pur si simplu, au evitat Irlanda preferand sa ramana doar pe continent.
In schimb, irlandezii se pot mandri cu faptul ca au si ei reptilele lor. In fapt, o singura specie reptiliana, soparla comuna.