ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Trifoiul şi Sfânta Treime

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK este omagiată de Google printr-un Doodle în culorile verde şi alb, tradiţionale sărbătorii de SFÂNTUL PATRICK. Doodle-ul deZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2014 este vizibil în România, Australia, Bulgaria, Ungaria, Islanda, Irlanda, Kenya, Noua Zeelandă, Rusia, Singapore, Ucraina şi Marea Britanie.
Alina Costache
17 mart. 2014, 04:13
ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Trifoiul şi Sfânta Treime

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, 17 martie, are o însemnătate particulară pentru irlandezi, scrie Historia. Este una din cele mai importante zi din an, căci atunci îl sărbătoresc pe Sf. Patrick. La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze şi este sărbătorită cu fast atât în Irlanda şi Marea Britanie, cât şi în Statele Unite.

Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, dar este capturat de irlandezi şi ţinut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiţia spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-I creştineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 şi începe procesul de creştinare a irlandezilor, până atunci adepţi ai politeismului. Coform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina creştină a Sfintei Treimi.

ZIUA SFANTULUI PATRICK: Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, dar este capturat de irlandezi şi ţinut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiția spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-I creştineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 şi începe procesul de creştinare a irlandezilor, până atunci adepţi ai politeismului. Conform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina creştină a Sfintei Treimi.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Google celebrează Ziua Sfântului Patrick 2014

Deşi Sfântul Patrick a fost urmat de mulţi alţi misionari, el a rămas principalul campion al creştinării irlandeze.

Iniţial, culoarea asociată Sf. Patrick era albastru, dar ulterior a început să se foloseacă mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Obiceiul de a purta funde verzi şi trifoi pentru sărbătorirea zilei de 17 martie (ziua morţii lui) datează încă din secolul al XVII-lea.

ZIUA SFANTULUI PATRICK: Sărbătoare naţională din secolele IX-X

Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi ca un soi de zi naţională încă din secolele IX-X, dar ziua oficială a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare naţională în Irlanda, iar în anii ’90 a apărut şi Festivalul Sf. Patrick.

Toate obiceiurile legate de această sărbătoare se învârt în jurul culorii verzi. Toată lumea poartă haine verzi, trifoi şi, pentru că este vorba de Irlanda, se bea bere. Cei de la Guiness au lansat chiar o ediţie specială a berii lor, ediţia Verde. Şi diaspora irlandeză din toată lumea sărbătoreşte aceastăzi, cele mai imoprtante activităţi având loc în America. De 40 de ani, oraşul Chicago – cu un important segment de populaţie de origine irlandeză – îşi manifestă spiritul de sărbătoare prin transformarea râului Chicago în verde (cu ajutorul unei vopsele vegetale).

În Irlanda, deși de regulă această sărbătoare pică în Postul Paștelui, Biserica Catolică acceptă consumul de carne în ziua de 17 martie deoarece, conform tradiției, de ziua Sf. Patrick irlandezii merg de dimineață la biserică, apoi organizează un mare ospăț în onoarea patronului lor spiritual.

ZIUA SFANTULUI PATRICK: cele două viziuni

Sfantul Patrickeste cel mai iubit si cel mai cunoscut sfant al Irlandei. Sfantul Patrick, luminatorul Irlandei, s-a nascut in jurul anului 381 d.Hr., intr-un sat numit Bannaven Taberniae. Sfantul Patrick provine dintr-o familie de slujitori ai altarului – bunicul sau Potitus a fost preot, iar tatal sau Calpurnius, diacon.

Numele Patrick sau Patrichie insemna in limba latina om de neam mare. Din relatarea vietii sale, aflam ca la varsta de 16 ani ajunge sa uite de Dumnezeu. Cand a implinit aceasta varsta, satul in care se afla este jefuit de pirati, iar el este vandut ca sclav in Irlanda. Ajunge pastor de oi pe muntele Slemish, in Antrim County. Plecarea in robie i-a schimbat desavarsit viata. Din tanarul bogat si lipsit de griji, ajunge persoana care rostea cel putin o suta de rugaciuni noaptea si tot atatea ziua.

Sfantul Patrick a avut doua viziuni: in prima i se arata ca se va intoarce acasa, iar in a doua i se spunea ca vaporul lui este gata. Descoperirea facuta de Dumnezeu se implineste, astfel ca dupa sase ani petrecuti in robie, reuseste sa revina la parintii sai.

ZIUA SFANTULUI PATRICK în România

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Parada de Sfântul Patrick din Capitală, care a purtat, duminică, sute de entuziaști cu accesorii verzi pe Calea Victoriei, a adus dansatori irlandezi, o simulare de meci de rugby dar și o „confruntare” muzicală între un ansamblu de cimpoieri români și instrumentiști irlandezi.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Parada de Saint Patrick’s Day este o tradiţie atât în Irlanda, cât şi în străinătate. După marea foamete din secolul al XIX-lea, cauzată de lipsa cartofilor, un val de migranţi a părăsit Irlanda, iar parada de Saint Patrick’s Day a devenit modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Pornind de la tradiţie, au început să se organizeze peste tot în lume parade, care au ajuns să îi includă pe toţi cei care împărtăşesc aceleaşi valori.

Ziua Sfântului Patrick – Ziua națională a Irlandei – a fost sărbătorită de 12 britanici duminică, pentru prima dată în România, cu bere verde, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraș, la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, singurul de acest fel din România, a declarat pentru AGERPRES Mirela Frâncu, reprezentanta hotelului.Turiștii care au urcat duminică la Bâlea Lac au avut de înfruntat o temperatură de minus șapte grade Celsius la amiază, bucurându-se însă de un strat de 2,2 metri de zăpadă. Aici este un risc însemnat de producere de avalanșe, de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci, conform meteorologilor. „La Bâlea Lac, la Hotelul de Gheață au ajuns duminică 12 turiști. Acești turiști vin pentru prima dată la noi în țară și au ales Hotelul de Gheață special ca să sărbătorească ziua Sfântului Patrick. Tradiția cere să se bea bere verde cu acest prilej, ceea ce înseamnă practic o bere obișnuită cu sirop de mentă”, a explicat Mirela Frâncu.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Turiștii care vor sărbători Ziua Națională a Irlandei la Bâlea Lac vor cheltui aproximativ 50 de euro de persoană pentru o zi de distracție în Hotelul de Gheață, în preț fiind incluse cazarea și meniul standard, dar și drumul cu telecabina. Meniul standard și o noapte de cazare la Hotelul de Gheață de Sfântul Patrick pentru două persoane costă 349 de lei, la care se adaugă 100 de lei drumul cu telecabina, dus-întors.

Un turist care dorește doar să ia masa la Hotelul de Gheață poate alege un meniu standard, la prețul de 250 de lei de persoană, care include, printre altele, tartar de somon și cremă de icre, supă cremă de morcovi, mușchiuleț de porc învelit în șuncă Parma cu sos de ciuperci pădurețe și rozmarin, varză de Bruxelles și roșii. Cine dorește să bea vin — Ice Wein — din Cramele Lion Gri, vechi de doi ani, trebuie să plătească 180 de lei pentru 0,75 de ml. 

Pentru a urca la Bâlea Lac cu telecabina, turiștii trebuie să achite un bilet de 50 de lei de persoană. Telecabina funcționează zilnic, între orele 9,00 și 17,00 și este pornită dacă există minimum zece persoane. Turiștii pot ajunge în zona Bâlea (județul Sibiu) cel mai ușor cu mașina proprie, nefiind curse regulate cu autobuzul. Astfel, în această perioadă, se poate face accesul de pe DN1 (E 68), apoi pe DN7C Transfăgărășanul, doar până la Bâlea Cascadă. De aici, Transfăgărășanul este închis circulației, iar accesul până la Bâlea Lac, pe o distanță de 3.700 de metri, se face doar cu transportul pe cablu și numai dacă sunt favorabile condițiile meteo.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Irlanda sărbătorește în fiecare an la 17 martie Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor. Această zi este marcată cu mare fast nu numai în Irlanda, ci în întreaga lume, în comunitățile irlandezilor. Fiecare familie pregătește o cină tradițională cu preparate din carne de vacă și varză.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Legenda sfântului care patronează Irlanda

În ceea ce privește biografia Sfântului Patrick, adevărata istorie se împletește în mod armonios cu legenda. Este cunoscut faptul că Sfântul Patrick s-a născut în Scoția și că a fost răpit și vândut în Irlanda ca sclav. A devenit diacon, apoi preot și a sfârșit ca episcop. Ajuns pe continent, el a fost trimis înapoi de Papă să predice Evanghelia. A călătorit în special în zonele locuite de celți, mărturie stând faptul că, astăzi, multe locuri din Wales, Cornwall, Scoția și Irlanda îi poartă numele. Legenda și istoria devin și mai greu de despărțit atunci când diferite surse vorbesc de Sf. Patrick stând în vârful unui deal și — cu ajutorul unui băț — aruncând șerpii în mare, interzicându-le pentru totdeauna să se mai întoarcă pe țărmurile Irlandei. Patrick a devenit cunoscut în lume ca fiind cel care a scăpat Irlanda de șerpi. Este adevărat că astăzi nu mai există șerpi în Irlanda, dar se pare că nu a fost niciodată vreunul, cel puțin de când insula este separată de continent. Este vorba, probabil, de un simbol al sfârșitului practicilor păgâne din acele locuri.

Indiferent de vreme, 17 martie era considerată ziua primăverii, deoarece Sf. Patrick a promis să îmblânzească vremea începând cu această dată. Din acest motiv, în această perioadă, fermierii din Irlanda începeau să cultive cartofii.

Mai tarziu, il intalneste in Auxerre pe Sfantul Gherman, episcopul orasului. Are parte de un alt vis, in care i se cere sa mearga in Irlanda. Ii cere sfat Sfantului Gherman in privinta visului, iar acesta pentru ca se rugase lui Dumnezeu sa-i daruiasca o persoana care sa-l inlocuiasca pe Sfantul Paladie, a vazut in acest vis un raspuns al lui Dumnezeu. Facem precizarea ca Sfantul Paladie parasise Irlanda dupa mai putin de un an de la hirotonirea sa, din cauza cruzimii irlandezilor.

Este hironit episcop si in anul 432 pleaca de la manastirea din Auxerre impreuna cu cativa insotitori, spre Irlanda. Inconjurat de pagani, Sfantul Patrick a avut parte de multe incercari.

Druizii se vor arata nemultumiti de prezenta Sfantului Patrick si il vor trimite pe Dichu sa-l omoare. Acesta intepeneste in momentul in care ridica sabia sa-l omoare. Sfantul Patrick il dezleaga de puterea nevazuta care il tinea in loc. Drept raspuns pentru minunea savarsita, Dichiu ii va oferi sfantului un adapost in care acesta va savarsi Sfanta Liturghie. Dupa aceasta minune, multi irlandezi au primit credinta in Hristos. Mai tarziu, impreuna cu ucenicii sai a botezat intreaga tara.

Sfantul Patrick a trecut la cele vesnice pe 17 martie in jurul anului 480. Este infatisat in iconografie tinand in mana un trifoi (o planta cu trei frunze), simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu in fiinta, dar intreit in persoane. Este sarbatorit in fiecare an, pe 17 martie.

Ziua Sfantului Patrick este sarbatorita nu doar in Irlanda, ci in mai multe tari din lume. Cel mai important festival este considerat a fi cel de la la Dublin, din tinutul Leinster.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Singura țară din lume unde Dacia și-a spulberat concurența. Modelul Duster a devenit cea mai cumpărată mașină, a întrecut până și Tesla
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
⁠Imagini senzaționale cu Adi Minune. Manelistul, așa cum nu l-ați mai văzut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Reformele promise de politicieni și realitatea aplicării lor
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă