„Zona de aur” din jurul stelelor din categoria Soarelui, în care ar putea exista viaţă, a fost extinsă

Orbita Pământului în jurul Soarelui este la distanţa perfectă pentru a nu fi nici prea cald, aşa cum este pe Venus, nici prea frig, aşa cum este pe Marte şi pentru ca apa să poată exista în stare lichidă la suprafaţa planetei noastre. Această "zonă de aur", spaţiul în care poate exista apă în stare lichidă în jurul unei stele, şi implicit poate apărea viaţa, ar putea fi mai extinsă decât s-au gândit iniţial oamenii de ştiinţă, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
12 dec. 2013, 19:40

Concluziile unui nou studiu extind această zonă de aur dincolo de limitele fixate de alte studii. Astfel, dacă celelalte studii indicau că această zonă începe de la 0,99 UA (unităţi astronomice – 1 UA reprezintă distanţa medie de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri). Noul studiu împinge această graniţă mai aproape de stea, până la 0,95 UA (aproximativ 142 milioane de kilometri).

Studiul, publicat în ultimul număr al revistei Nature, coordonat de Jeremy Leconte, de la Institutul canadian pentru Astrofizică Teoretică de la Universitatea din Toronto, porneşte de la un nou model de analiză computerizată şi ajunge la concluzia că efectul de seră scăpat de sub control (ceea ce se întâmplă pe planeta Venus) nu reprezintă o ameninţare decât dacă planeta se află la mai puţin de 0,95 UA faţă de steaua în jurul căreia gravitează.

Noua limită de apropiere a unei planete faţă de steaua în jurul căreia gravitează poate fi extrem de importantă pentru viitorul vieţii pe Pământ, conform lui Jeremy Leconte.

În cele din urmă Soarele va deveni mai strălucitor, încălzind mai mult Pământul şi generând un efect de seră accelerat — un fenomen care duce în cele din urmă la fierberea şi evaporarea apei oceanelor unei planete. Acest pericol este însă mult mai îndepărtat conform rezultatelor noului studiu.

„De exemplu, dacă limita este de 0,99 UA, Pământul va începe să-şi piardă oceanele peste aproximativ 150 de milioane de ani. Acum, cu noua noastră estimare, acest fenomen se va produce peste aproximativ 1 miliard de ani”, a explicat Leconte pentru SPACE.com.

„Din perspectiva Pământului este o mare diferenţă şi asta pentru că se consideră că Pământul se află foarte aproape de limita interioară a acestei zone locuibile din jurul Soarelui. Acum înţelegem că de fapt nu suntem chiar atât de aproape. Încă suntem foarte aproape de Soare dar nu atât de aproape încât să începem să avem probleme peste 150 de milioane de ani”, a mai explicat Leconte.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!