Compania a estimat şi că este puţin probabil ca rata şomajului în zona euro să scadă sub 10% până în 2015.
Între timp, Grecia – ţara cu cele mai mari datorii din Europa – a anunţat că în 2011 ar putea înregistra cea mai gravă recesiune din istorie. Premierul elen Lucas Papademos a avertizat miercuri că, anul acesta, contracţia economică a ţării sale va fi de peste 5,5%, cât este estimat.
Economia greacă s-a contractat cu 4,5% în 2010, când a primit primul pachet de salvare din partea UE şi FMI.
Săptămâna trecută, 26 dintre cei 27 membri ai Uniunii Europene au susţinut reguli bugetare mai stricte. Numai Marea Britanie s-a opus.
Însă mulţi se tem că acordul nu va fi suficient pentru a evita ca noi ţări să aibă nevoie de pachete de salvare.
Miercuri, moneda unică europeană a scăzut sub 1,30 dolari pentru prima dată după 12 ianuarie.
„Reformele decise la summitul din 9 decembrie reprezintă un pas în direcţia corectă şi răspunsul pare să fi fost uşor pozitiv”, afirmă Ernst&Young. „Totuşi investitorii sunt încă încurajaţi în legătură cu angajamentul şi capacitatea guvernelor din zona euro de a implementa rapid reformele”, a adăugat compania, care estimează că zona euro va ajunge la o creştere economică între 1,5% şi 2% în 2013.
„Incertitudinile care planează asupra zonei euro nu pot decât să continue să scadă entuziasmul companiilor europene faţă de investiţiile pe termen lung şi deciziile de recrutare”, a subliniat Mark Otty, partener Ernst&Young pentru Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa.