Acest cutremur a avut loc la o adâncime de 130 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 73 km est de Braşov, 88 km nord-est de Ploieşti, 105 km sud de Bacău, 119 km vest de Galaţi, 120 km vest de Brăila şi 140 km nord de Bucureşti.
De la începutul lunii decembrie, în România s-au produs 23 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,1 pe scara Richter.
Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Citeşte şi Cutremur cu magnitudinea 7.3 în Indonezia
Pe teritoriul Romaniei, nivelul hazardului seismic este determinat de prezenta mai multor zone seismogene cu potential distructiv. Cea mai importanta, atat din punct de vedere al energiei seismice eliberate, cat si al ariei distrugerilor provocate, este sursa de cutremure majore de adancime intermediara (60 – 200 km), localizata la curbura Carpatilor Orientali – regiunea Vrancea, scrie INFP.
Citeşte şi Cutremur puternic în Creta. Seismul s-a resimţit şi în Israel şi Egipt
Regiunea Vrancea este o zona seismica complexa de convergenta continentala, situata la contactul a 3 unitati tectonice: placa Est – Europeana, subplacile Intra – Alpina si Moesică.
În ultimii 500 de ani se poate constata că au avut loc aproximativ 2-3 cutremure majore pe secol în zona Vrancea – la diferențe de la câțiva ani la câțiva zeci de ani.