Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Doar în centrul și sudul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Din punct de vedere al stării de vegetație a culturilor agricole, prognoza relevă faptul că procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole ale țării, iar în depresiuni ritmurile de vegetație vor fi mai lente și chiar stagnate temporar, în special în estul Transilvaniei.
Potrivit Agerpres, la culturile de orz și grâu de toamnă, și în funcție de data semănatului, se va semnala definitivarea procesului de germinare (80-100%), continuându-se răsărirea și apariția frunzei a treia (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate în vegetație vor fi cerealierele semănate în perioada optimă, la care se va declanșa faza de înfrățire (10-30%). De asemenea, în Dobrogea, Muntenia, Moldova și Crișana, rapița înființată în perioada optimă va parcurge înfrunzirea (6-11 frunze).
Potrivit specialiștilor, la pomii fructiferi și vița-de-vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, înregistrându-se predominant îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor, în aproape toate plantațiile. În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiții relativ bune.
În ceea ce privește estimările meteorologice, prognoza arată că, în prima parte a intervalului ,va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care se va produce o răcire a vremii, în cea mai mare parte a țării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între zero și 11 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de normele climatologice, și între—6 și 6 grade Celsius, spre sfârșitul perioadei.
Totodată, temperatura maximă a aerului se va situa între—1 și 16 grade Celsius, la nivelul întregii țări, în timp ce valoarea medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsa între 4 și 11 grade Celsius, în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și înfrunzire la speciile de toamnă înființate până în prezent.
Pe de altă parte, în intervalul analizat, se prognozează ploi locale în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), îndeosebi în zonele vestice, nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, notează ANM.