Zsolt Nemeth a declarat că solidaritatea dintre maghiari şi români a jucat un rol crucial în evenimentele din 1989.
Deşi a descris evenimentele din 1989 ca ‘momente de reconciliere etnică totală’, Zsolt Nemeth a adăugat că, după câteva luni, românii au putut fi instigaţi pentru a ataca maghiari la Târgu Mureş (Marosvasarhely).
Aceste două tendinţe s-au luptat de atunci una cu cealaltă în România, a remarcat Nemeth. El a descris o decizie judecătorească recentă în legătură cu Colegiul Bisericii Reformate Szekely Miko (din Sfântu Gheorghe n.r.) ca o ‘încercare deschisă, deodată, de a opri restituirea’. Restituirea a fost oprită şi este de temut că acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul altor biserici ale minorităţii, a adăugat el.
Cu toate acestea, Nemeth a considerat că recenta numire a lui Klaus Iohannis la preşedinţie poate reprezenta o nouă şansă, având în vedere că el este un saxon din Transilvania care înţelege în mod evident dificultăţile cu care se confruntă minorităţile, mai notează MTI.
Laszlo Tokes, un fost episcop reformat şi un erou al revoluţiei din România din 1989, a deschis conferinţa şi expoziţia despre revolta de la Timişoara /Temesvar/ care a declanşat revoluţia şi experienţele din ultimii 25 de ani la sediul Parlamentului European din Bruxelles.
Tokes, în prezent europarlamentar din partea partidului de guvernământ în Ungaria Fidesz, a declarat că revolta a marcat începutul unui proces care încă nu s-a terminat, adaugă agenţia ungară de presă.