Într-o fotografie postată pe contul său de Facebook, se vede cum Zuckerberg aleargă în fruntea unui mic grup în Piața Tiananmen, de-a lungul intrării în Orașul Interzis, deasupra căreia se află emblematicul portret al lui Mao Zedong, primul președinte al Republicii Populare Chineze, cu un cer plumburiu în plan îndepărtat, relatează France Presse.
„Este minunat să fiu înapoi la Beijing! Îmi încep vizita cu o alergare în Piața Tiananmen din Orașul Interzis până la Templul Cerului”, a scris șeful Facebook sub fotografia în care apare alergând cu zâmbetul pe buze, fără mască de protecție respiratorie în ciuda vârfului de poluare.
Concentrația de particule de 2,5 microni în diametru (PM 2,5), periculoase deoarece pătrund adânc în plămâni, depășea vineri dimineața la Beijing 300 de micrograme/m3, potrivit datelor furnizate de Ambasada Statelor Unite. Aceasta este de 12 ori mai mare decât nivelul maxim de expunere recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). La acest grad de nocivitate, experții recomandă limitarea oricărei activități în aer liber.
Patronul rețelei sociale urmează să participe zilele următoare la un prestigios forum economic, la care vor fi prezenți patronii unor uriașe companii pe internet locale și oficiali de rang înalt ai regimului comunist. Acest eveniment reprezintă o ocazie pentru Mark Zuckerberg de a-și continua eforturile de „seducție”, după mai multe apariții în universități chineze unde discursurile sale într-o mandarină incertă au făcut senzație, comentează AFP.
În timp ce Facebook este blocat de ani de zile pe internetul din China — supus unei cenzuri severe — compania din California a reușit să-și extindă activitățile comerciale în această țară, încheind contracte cu firme, orașe și autorități locale.
Fotografia americanului care aleargă în Piața Tiananmen a fost ridiculizată de internauții chinezi: „Dacă nu-i putem vedea rețeaua socială, îl vedem în persoană”, a ironizat unul dintre ei.
Alții au subliniat cu amărăciune paradoxul: el a reușit să posteze online fotografia dintr-o țară unde nu se poate avea acces la Facebook fără VPN — o rețea privată virtuală (din engleză: virtual private network), care se extinde peste rețeaua publică, permițându-le internauților chinezi să ocolească măsurile menite să limiteze accesul la internet.
O internaută chineză expatriată în Australia a glumit vineri pe platforma de microblogging Weibo: „Echipa cu care alergați (la Beijing) numără șase persoane. Ați cerut permisiunea autorităților?” „Fără undă verde oficială, sunteți în ilegalitate! Vă mulțumesc că respectați legile locale …„, a adăugat ea sarcastic, referindu-se la reglementările chineze care restricționează adunările pe drumurile publice.
Trecutul istoric delicat al locului ales de Zuckerberg pentru a alerga a provocat dezbateri aprinse pe Facebook și alte rețele sociale, unii utilizatori exprimându-și indignarea în comentarii postate sub fotografie: ”Pământul pe care alergi este acoperit cu sângele studenților care luptau pentru democrație” — este una din multele reacții care au evocat reprimarea manifestațiilor prodemocratice din 1989 din această piață.