10. Anvelope supraumflate. Cu siguranţă măcar odată în viaţă ai avut pană la roată, fie cu maşina sau cu bicicleta, scrie autostrada.md. Ştii foarte bine deci, că o anvelopă desumflată îngreunează mersul. Acest lucru te va forţa să consumi mai mult carburant la un mers normal, când ai putea să rulezi mai uşor cu pneurile bine umflate. Mai exact, dacă circuli numai în oras, nu strică să ai în pneuri o presiune ceva mai mare decât cea recomandată de producător. Dacă vei dori însă, să pleci la drum lung, pe autostradă, nu uita să apelezi la presiunea indicată de producător şi asta deoarece la viteze mari aerul se încălzeşte iar volumul creşte. Partea proastă este că, gropile şi denivelările din asfalt fac aproape imposibil acest lucru.
Citeşte şi ARTA ZGÂRCENIEI LA VOLAN. Cum să conduci ca SĂ REDUCI CONSUMUL MAŞINII LA JUMĂTATE
9. Maşina goală sau greutatea redusă. Acest sfat este pentru cei care circulă numai prin aglomeraţie, zi de zi, bară la bară. Cu cât este mai uşoară maşina, cu atât va consuma mai puţin carburanţi. Când vorbim despre greutate, e bine să renunţaţi la orice bagaje inutile, cum ar fi truse de scule, bidoane cu lichid, anvelope, sacii cu nisip pentru bunica de la ţară, etc. Poţi chiar renunţa la roata de rezervă pentru un kit de umflare, daca vrei să ai o greutate redusă. Cât despre carburant, evită să mergi mereu cu plinul făcut, deşi dacă o poţi face, înseamna că acest articol nu este pentru tine. Nu are rost să mai „cari” încă 30 de kilograme în plus, când benzinării sunt la tot pasul.
8. Calitatea carburanţilor. Mulţi se gândesc că dacă bagă benzină ieftină, ies mai bine la portofel. Greşit! Probele de laborator au demonstrat faptul că, cu cât un carburant este mai ieftin, cu atât este mai prost şi cu cât este mai prost, cu atât se arde mai repede. În condiţiile actuale 10-20 de kilometri în plus, pot face diferenţa, deci alege staţia de alimentare care poţi fi sigur.
Citeşte şi Anunţ important pentru şoferi: Există un carburant care a scăpat de acciză
7. Starea tehnică a maşinii. Dacă nu ai mai fost în service cu maşina de multă vreme, nu te aştepta la un consum redus. Dacă ai filtrul de aer şi cel de carburant învechite, murdare, îmbibate cu mizerie, consumul maşinii tale poate fi uriaş! Cel mai banal exemplu, dacă filtrul de aer este murdar, nu mai intră cantitatea de aer necesară în motor, masina nu mai trage, iar şoferul apasă mai puternic pedala de acceleraţie. În plus, amestecul de carburant nu se va mai face corespunzător şi senzorul EGR va transmite unităţii de control al motorului să bage mai multă benzină în motor.
6. Alege şoselele principale. Mulţi şoferi când dau peste un drum aglomerat apelează la diverse variante secundare, printre blocuri sau alte scurtături. Problema este că şansele ca o sosea mică, să se blocheze şi să rămana mai mult timp aşa, neavând prioritate la ieşirea pe un bulevard, sunt destul de mari. În schimb, pe o sosea mare şi largă, mai poţi evita aglomeraţia. Pe străzile mici, ajunge să dai o singură dată de vreo maşină de ridicat gunoiul, că acolo rămâi jumătate de oră…
5. CIP Tuning de economie. Deseori, firmele care fac CIP Tuning de performanţă mai oferă şi acest tip de servicii. Este vorba de anumite setări pentru ca un automobil să consume mai puţin. Este o optimizare a motorului în favoarea consumului, nu a performanţei. Acest lucru se face modificnd harta calculatorului astfel încât motorul să aibă o aprindere eficientă ca să ardă tot carburantul la o turaţie mai mică, aşa cum mergi mai tot timpul în oraş.
4. Evită virajele pe loc sau din scurt. Cel mai mare consum al maşinii în trafic este atunci când mergem pe un drum cu multe viraje şi multe opriri şi asta pentru că, atunci când suntem pe loc şi vrem să facem stânga sau dreapta pentru a selecta o altă bandă, rotim de volan, pompa de servo-direcţie scade turaţia motorului şi calculatorul ştie că trebuie să îi dea mai mult carburant! Nu zice nimeni să mergi doar pe linie dreaptă, dar evită pe cât posibil manevrele stânga-dreapta în trafic, printre benzi, croşsetările şi virajele strânse. În trafic este ca la ghişee: indiferent de coada la care te pui, aia merge cel mai prost!
3. Turaţie mica. În aglomeraţie, dacă vrem să avem un consum mic, trebuie să păstrăm turaţiile motorului până la 2500 rpm, maxim! Dacă eşti posesorul unei maşini diesel, poţi să circuli cu ea şi sub 2000 rpm fără mari probleme, pentru că un diesel nu va face mofturi la turaţie redusă şi nu te va scutura. Nu accelera prea mult, că nu eşti la curse iar scopul principal pentru care citeşti acete rânduri este dorinţa de a avea un consum redus. Evident nu trebuie să cazi în extremitate şi să faci motorul să tremure pe la 1200 rpm…
2. Frâna de motor. Un element esenţial în păstrarea unui consum mic este folosirea frânei de motor. Cu toţii am văzut şoferi care accelerează brusc pentru ca mai apoi să frâneze brusc în spatele unuia care s-a oprit din cauza aglomeraţiei. Vine o intersecţie? Nu trebuie să accelerezi cu pedala la fund ca să frânezi înainte de viraj, frânează din timp cu frâna de motor, menajezi astfel şi frânele, dar reduci si consumul.
1. Anticiparea semaforului. Fără îndoială, consumul crescut din mediul urban este dat în mare parte de lipsa de experienţă a şoferului când este la semafor. Anticiparea semafoarelor în trafic este cauza principală a unui consum mare! Anticiparea înseamnă să cauţi culoarea semaforului care urmează din timp şi să te pregateşti pentru asta. Dacă ai semnalul verde, în masura posibilităţilor de vizibilitate, cauţi cu privirea şi semaforul pietonilor de pe acelaşi sens iar dacă acesta clipeşte, există riscul că şi culoarea ta verde să devină galbenă. Dacă vezi de la distanţă că semaforul este roşu, iar acea distanţă poate fi chiar şi de peste 100 de metri, apelezi la varianta de mai sus, cu frâna de motor care să decelereze maşina constant şi sigur. Anticiparea este buna şi atunci când porneşti de pe loc, la semnalul verde, dar să fii pregătit din timp, cu ochii fixaţi pe acesta, ori, pe semaforul pietonilor care iată că începe să clipească. Chiar dacă viteza ta este mică, ca urmare a turaţiilor mici de care vorbeam mai devreme, pornirea devreme îţi va asigura mai puţine claxoane din spate.