Românii au început să urmărească mai mult videoclipuri de pe internet decât programe TV, dar sunt încă reticenţi în privinţa plăţilor on-line, potrivit studiului comandat de Google, scrie paginademedia.ro.
Câteva din concluziile studiului Google:
-numai 32% dintre români folosesc internetul aproape în fiecare zi (în medie), cel mai scăzut procent dintre cele cinci ţări incluse în studiu, aproape jumătate faţă de Ungaria (62%) şi Slovacia (61%). Aproape jumătate dintre români (45%) intră pe internet cel puţin odată pe săptămâni, potrivit datelor Eurostat
-67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta la internet, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decât în celelalte cinci ţări
Citeşte şi Liceenii şi studenţii români, în topul deţinătorilor de smartphone şi al conectării la internet
-par să fie foarte deschişi faţă de noutăţile tehnologice, cum ar fi căutarea vocală: 60% dintre respondenţi sunt deschişi la acest tip de inovații, cel mai mare procent dintre toate cele cinci ţări
-75% accesează paginile de socializare şi 72% comunică on-line prin mesaje text, însă femeile socializează mai mult pe internet decât bărbații
-dacă ar ajunge pe o insulă pustie, jumătate dintre femei ar alege să ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la internet. În cazul bărbaţilor, prima opţiune este un cuţit (36%), însă la o distanţă foarte mică de dispozitivul conectat on-line (34%)
-laptop-urile şi calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru căutări on-line, în timp ce smartphone-urile şi tabletele se folosesc pentru accesarea reţelelor de socializare
-o treime dintre românii aflaţi în mediul on-line intră pe internet de îndată ce se trezesc
Citeşte şi Află cu cât a crescut numărul consumatorilor de Internet din România, din 2002 până în 2013
-banii şi internetul nu se împacă atât de bine: numai 35% dintre cei care intră on-line fac operaţiuni bancare astfel (pe ultimul loc între cele cinci ţări) şi suntem penultimii în ceea ce priveşte cumpărăturile on-line (60%)
-sunt cei mai împătimiţi autori de bloguri dintre toate ţările participante în studiu: 12% deţin bloguri, în timp ce în celelalte ţări procentul abia ajunge la 7%.
Utilizarea platformelor sociale
-75% dintre românii conectați la internet intră frecvent pe reţelele de socializare. Facebook este lider incontestabil: 97% dintre românii care folosesc mediile de socializare au un cont de Facebook. Google+ este a doua reţea ca popularitate în România, cu un procent de 44% din utilizatorii de reţele de socializare.
-Verificarea paginii de Facebook, Google+, Twitter sau Instagram este cea mai răspândită activitate pe smartphone şi pe tabletă în cazul românilor – 58% utilizatori pe smartphone şi 45% pe tabletă.
Mediul on-line întrece televiziunea
Peste trei sferturi dintre românii conectați urmăresc videoclipuri on-line sau le descarcă de pe internet. Mai mult, televizorul nu este cel mai important mijloc de divertisment video pentru aproape jumătate dintre aceştia: 46% petrec mai mult timp urmărind videoclipuri în mediul on-line (sau obţinute on-line) decât programe TV.În ceea ce priveşte divertismentul video, YouTube este principala sursă: mai bine de două treimi (68%) din utilizatorii de internet urmăresc videoclipuri pe YouTube.
Dependenţa de smartphone
Alarma, ceasul şi camera sunt cele mai populare aplicaţii smartphone şi aproximativ 80% dintre români le folosesc. Dacă este conectat la internet, funcţiile informative (41%) şi de divertisment (34%) ale smartphone-ului sunt considerate mai utile decât cele ale unui telefon obişnuit. În ceea ce priveşte divertisment pe smartphone, utilizatorii români apreciază cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) şi fotografia (47%).
Mai multe detalii despre studiu aici.