Normele metodologice de aplicare ale legii autismului, supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii

Normele metodologice de aplicare a Legii autismului nr. 151/2010 au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătății și se află în dezbatere publică pentru următoarele zece zile.
Filip Stan
15 mart. 2016, 15:45
Normele metodologice de aplicare ale legii autismului, supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii

Potrivit normelor, fiecare persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA) și tulburări de sănătate mintală asociate beneficiază de servicii de sănătate medicale și conexe actului medical prevăzute în pachetul de servicii de bază, în condițiile contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat.

Depistarea precoce se realizează prin intermediul screening-ului tulburărilor de spectru autist și tulburărilor de sănătate mintală asociate și reprezintă un serviciu profesional medical efectuat de către medicul de medicină de familie. Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populație pediatrică cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani și se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul, se arată în norme.

Diagnosticul de autism infantil, tulburare de spectru autist și sindromul Asperger, diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate este stabilit de medicul specialist conform criteriilor europene în domeniu. Evaluarea psihiatrică și diagnosticul psihiatric sunt realizate de către medicul specialist în specialitățile psihiatrie pediatrică și în specialitățile care au fost asimilate acesteia.

Serviciile educaționale pentru persoanele cu tulburări de spectru autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate se organizează sub forma învățământului special, special integrat și incluziv pentru toate nivelurile de învatamânt, diferențiat în funcție de tipul și gradul de dizabilitate, se precizează în documentul citat.

Învățământul special și special integrat este organizat, de regulă, ca învățământ cu frecvență. Școlarizarea copiilor sau elevilor cu TSA se face în grupe sau clase din unități de învățământ de masă, de tip incluziv, în grupe sau clase speciale din unități de învatamânt de masă, de tip incluziv, în grupe sau clase din unități de învatamânt special, în centre școlare pentru educație incluzivă.

Durata școlarizării copiilor cu tulburări de spectru autist și tulburări de sănătate mintală asociate poate fi mai mare decât cea precizată prin Legea educației naționale 1/2011, se mai arată în norme.

Serviciile de educație timpurie antepreșcolară se asigură prin creșe, grădinițe, centre de zi. Învățământul preșcolar se organizează pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, în grădinițe sau în secții organizate în alte unități de învatamânt preuniversitar.

Totodată, toți copiii cu tulburări de spectru autist și tulburări de sănătate mintală asociate care au împlinit 6 ani au dreptul de a fi înscriși în clasa pregătitoare. În clasa pregătitoare din învățământul special sunt înscriși copii cu tulburări de spectru autist și tulburări de sănătate mintală asociate care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului școlar.

După finalizarea ciclului gimnazial, copiii cu tulburări de spectru autist și tulburări de sănătate mintală asociate pot continua studiile în învățământul liceal sau în învățământul profesional, în unități de învatamânt de masă sau unități de învatamânt special, în urma unor evaluări și recomandări.

Întreaga strategie didactică trebuie să se bazeze pe principiile învățării diferențiate și individualizate, se mai precizează în normele de aplicare a legii.

Citeşte şi Noi informaţii despre copiii internaţi la Marie Curie cu sindrom hemolitic-uremic

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Vladimir Sukov intenționează să numească al 15-lea copil după un sistem de rachete
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy