Anunţul îngrijorător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: În curând antibioticele nu vor mai avea efect asupra gonoreei

Cel puțin trei persoane, la nivel mondial, sunt infectate cu tulpini complet netratabile ale unei ''superbacterii'' care produce gonoree și care este posibil să se răspândească la alte persoane prin contact sexual, potrivit unui avertisment emis vineri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citat de Reuters.
Romania TV
07 iul. 2017, 18:42
Anunţul îngrijorător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: În curând antibioticele nu vor mai avea efect asupra gonoreei

Ținând cont de detaliile studiilor care demonstrează o ”situație foarte gravă” cu privire la formele foarte rezistente la medicamente a bolii cu transmitere sexuală, experții OMS au anunțat că nu este decât ”o chestiune de timp” până când antibioticele folosite în ultimă instanță împotriva gonoreei să nu mai aibă niciun efect.

”Gonoreea este o bacterie foarte inteligentă”, a declarat Teodora Wi, specialistă în reproducție umană la agenția din cadrul Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva. ”De câte ori este introdus un nou tip de antibiotic pentru tratarea ei, această bacterie dezvoltă o rezistență la acesta”, a completat ea.

OMS estimează că 78 de milioane de persoane sunt infectate în fiecare an cu gonoree, o boală cu transmitere sexuală care poate afecta organele genitale, rectul și gâtul.

Infecția, care în multe cazuri nu prezintă simptome, poate provoca boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică și infertilitate și poate crește riscul de contactare a virusului HIV.

Wi, care a oferit detalii în timpul unei informări telefonice cu privire la două studii asupra gonoreei publicate în jurnalul ”PLOS Medicine”, a spus că unul dintre acestea a analizat trei cazuri specifice — în Japonia, Frața și Spania — ale unor pacienți cu tulpini de gonoree împotriva cărora niciun tip de antibiotic cunoscut în prezent nu este eficient.

”Acestea sunt cazuri care îi pot infecta pe alții. Pot fi transmise”, le-a declarat ea reporterilor. ”Iar aceste cazuri ar putea fi doar vârful aisbergului din moment ce sistemele de diagnosticare și de raportare ale infecțiilor netratabile lipsesc în statele cu venituri scăzute, locuri în care de fapt gonoreea este mai frecventă”, a adăugat Wi.

Programul OMS pentru monitorizarea evoluției gonoreei rezistentă la antibiotice a descoperit în urma unei cercetări că în intervalul 2009 — 2014 s-a manifestat o răspândire a rezistenței la medicamentul de primă linie ciprofloxacină, ceea ce a dus la creșterea rezistenței față de un alt antibiotic numit azitromicină și la dezvoltarea rezistenței la tratamente de ultimă instanță — cefalosporine cu spectru extins.

În majoritatea țărilor, cefalosporine cu spectru extins reprezintă în prezent singurele antibiotice care rămân eficiente pentru tratamentul gonoreei. Însă, rezistența la acestea a fost deja raportată în 50 de state, mai arată Reuters.

Potrivit OMS, ”declinul în utilizarea prezervativului, creșterea numărului de persoane care călătoresc, ratele scăzute de depistare a infecțiilor și tratamentul inadecvat” au contribuit la înmulțirea cazurilor de gonoree, cunoscută și sub numele de blenoragie, după cum arată și AFP.

Cu toate acestea, doar trei noi medicamente sunt în prezent studiate.

”Dezvoltarea de noi antibiotice nu este foarte atractivă pentru companiile farmaceutice”, subliniază OMS. Motivul principal: ”tratamentele sunt administrate numai pentru perioade scurte de timp (spre deosebire de medicamentele împotriva bolilor cronice)”.

Un parteneriat a fost stabilit de către OMS cu Drugs for Neglected Diseases Initiative, o organizație independentă, pentru a se încerca dezvoltarea de noi antibiotice.

”Pe termen lung avem nevoie de un vaccin pentru a preveni gonoreea”, a asigurat medicul Marc Sprenger, director departamentului pentru rezistență antimicrobiană din cadrul OMS.

OMS subliniază importanța prevenirii contra infectării cu gonoree prin ”comportamente sexuale mai sigure, în special prin utilizarea corectă și consecventă a prezervativului”, precizează AFP.

Citeşte şi OMS publică o nouă clasificare a antibioticelor, într-o tentativă de a contracara rezistenţa la medicamente

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București