Dr. Lisa Ackerley, din cadrul Royal Society of Public Health din Marea Britanie, avertizează în privinţa unui prim fenomen periculos: „efectul de strănut” care apare atunci când tragem apa fără a închide capacul WC-ului: bacteriile sunt împroşcate în jur şi pot contamina suprafeţe aflate chiar la distanţe de peste 6 metri, scrie descopera.ro.
Germenii aterizează în diferite locuri din baie–pe colacul WC-ului, pe hârtia igienică-, iar mai târziu pot fi transferaţi pe mâinile altcuiva şi, în continuare, pe diverse alte suprafeţe.
Citeşte şi Prima grădină zoologică cu microbi îşi deschide porţile la Amsterdam
Pentru a evita contaminarea, dr. Ackerley recomandă ştergerea colacului de WC cu un şerveţel antibacterian, înainte de utilizare, şi dezinfectarea mâinilor după folosirea toaletei. Dar şi simpla spălare pe mâini este un mijloc eficient de a opri răspândirea germenilor patogeni. Spălaţi-vă timp de 20 de secunde şi uscaţi-vă bine mâinile cu un prosop de hârtie, recomandă dr. Ackerley.
Citeşte şi Atenţie unde faceţi baie! S-au descoperit BACTERII PERICULOASE în mai multe piscine şi ştranduri
De altfel, numeroase suprafeţe din spaţiile de lucru sunt pline de germeni infecţioşi – bacterii şi virusuri: tastaturile pot avea cca. 500 microorganisme pe cm pătrat, iar un mouse–cca. 300 pe cm pătrat. Dacă mâncaţi la birou fără a vă spăla pe mâini în prealabil, transferaţi aceste organisme în gură.
Un studiu anterior arătase cât de repede se răspândesc virusurile într-un spaţiu de birouri, pornind de la o singură clanţă contaminată.