Victor Ponta, scrisoare către ambasadori după atacul lui Băsescu: A ameninţat un magistrat şi a criticat CSM

Prim-ministrul Victor Ponta le-a trimis o scrisoare ambasadorilor statelor Uniunii Europene şi Statelor Unite în care îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că a atacat dur un magistrat al CSM şi le cere acestora ca ţările lor să transmită un mesaj de susţinere a CSM şi a independenţei Justiţiei din România.
Filip Stan
10 oct. 2014, 09:45
Victor Ponta, scrisoare către ambasadori după atacul lui Băsescu: A ameninţat un magistrat şi a criticat CSM

În scrisoarea trimisă reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, Victor Ponta subliniază „atacul grav” al preşedintelui Traian Băsescu la adresa independenţei justiţiei şi solicită un mesaj public de susţinere a CSM şi a Justiţiei.

Premierul îl acuză ep şeful statului că, în conferinţa de joi de la Palatul Cotroceni, a ameninţat un magistrat ( judecătorul Horaţius Dumbravă), a folosit cuvinte denigratoare şi a criticat dur activitatea magistraţilor.

„Va adresez aceasta scrisoare din dorinta de a sublinia cat de grav a fost atacul de ieri al Presedintelui Traian Basescu la adresa independentei Justitiei, dar si cu apelul de a interveni public in sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaratiile oficiale facute ieri de seful statului.

In mod absolut surprinzator, ieri, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a formulat amenintari la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare si a criticat in termeni foarte duri activitatea magistratilor meniti, prin lege, sa vegheze la buna functionare a Justitiei”, scrie Victor Ponta.

Traian Băsescu, după decizia CSM: Sunt magistraţi care ţin să facă politică. Judecătorul Dumbravă MINTE

Premierul precizează că „este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia”.

„Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, sa fie verificate informatiile difuzate public de catre Presedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft). Printre afirmatiile de ieri ale Presedintelui, va supun atentiei urmatoarele:

„Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să facă şi mai prost decât politicienii. Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!

Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică să intre cinstit în politică şi să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitutdini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia.

Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică.”

Va solicit, tinand cont de toate aceste lucruri, sa analizati aceste declaratii si sa transmiteti un mesaj public de sustinere a independentei CSM si a Justitiei in general. Consiliul Superior al Magistraturii este institutia menita de Constitutie sa asigure buna functionare a Justitiei, iar astfel de atacuri fara precedent pericliteaza cu siguranta independenta si eficienta sa”, a scris Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat, joi, pe judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în CSM, că a minţit în legătură cu acuzele pe care i le-a adus legat de dosarul Microsoft.

Ponta: Băsescu a încercat în mod constant să influenţeze justiţia, Lukoil nu poate pleca cu rafinăria

Băsescu a arătat că decizia CSM de a sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile sale pe scandalul Microsoft reprezintă un abuz împotriva sa, din moment ce informaţiile pe care le-a dezvăluit legate de licenţele IT nu proveneau din dosarul procurorilor, ci din alte surse la care el, în calitate de şef al statului, are acces.
‘Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă şi mai prost decât o facem noi, politicienii. Astăzi am înţeles că un magistrat a considerat că în conferinţa mea de presă am afectat justiţia, că am dat date din dosare. Domnul magistrat minte, îmi menţin declaraţia de atunci’, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'