Un banal condiment este de zeci de ori mai eficient decât multe medicamente. Care este planta minune

Curcuma (sau curcumina) este un condiment de culoare galben stralucitor, obtinut dintr-o planta tropicala numita "curcuma Longa" sau turmeric, ce face parte din familia ghimbirului. Condimentul este folosit foarte mult in India si Indonezia, fiind considerat a fi unul sacru. Se spune ca fiecare indian consuma 2 grame de turmeric in fiecare zi. Recent, curcuma a devenit foarte populara si in Occident.
Iulian Tudor
19 sept. 2015, 09:21
Un banal condiment este de zeci de ori mai eficient decât multe medicamente. Care este planta minune

Studiile au aratat ca turmericul are cel mai puternic efect anti-inflamator din lumea plantelor, scrie almeea.ro. Curcumina (ingredientul principal din turmeric) inhiba activitatea enzimei COX-2 (ciclooxigenaza), care este responsabila pentru crearea de molecule care pot produce inflamarea.

Citeşte şi Cele mai puternice 10 alimente din lume în distrugerea celulelor canceroase

Dar, inflamatia vine in acelasi ambalaj cu un numar mare de boli, pornind de la starile inflamatorii ale pielii (psoriazis, dermatita), inflamatia articulatiilor, boli autoimune (alergii, artrita reumatoida, psoriazis, colagen) sau pana la deteriorarea mucoasei tractului gastro-intestinal, ce poate provoca ulcere, polipi si carcinoame.

Efectul curcumei este foarte eficace, avand in vedere ca in cele mai recente rezultate s-a dovedit ca ea constituie un substitut bun pentru agenti anti-inflamatori sintetici (corticosteroizi), acestia din urma producand efecte adverse grave si permanente.

Turmericul este una dintre plantele cele mai bine cercetate astazi, proprietatile sale medicinale facand obiectul a mai mult de 5.600 de cercetari biomedicale. Din acest punct de vedere, avand in vedere numarul si densitatea de studii efectuate pe acest condiment important, nu este surprinzator faptul ca un numar tot mai mare de studii au constatat ca aceasta curcuma este mai utila decat o varietate de medicamente conventionale:

– Lipitor / Atorvastatina (medicament impotriva colesterolului): un studiu din 2008, publicat in revista „R & D” a aratat ca un preparat standardizat de curcuminoizi din turmeric e mai eficace decat Lipitor, care are rolul de a reduce colesterolul si trigliceridele din sange.

– Corticosteroizi (medicamente cu steroizi): Un studiu publicat in 1999 in revista „Phytotherapy Research” au aratat ca polifenolul primar in turmeric, pigmentul cunoscut sub numele de curcumina, a avut un impact mai bun decat steroizii in gestionarea unei boli inflamatorii ale ochilor.

– Prozac si Imipramina (antidepresiv): Un studiu publicat in 2011 in revista „Acta Pharmaceutica Polonie” a aratat ca aceasta curcuma a lucrat mai bine in comparatie cu cele 2 medicamente (Prozac si Imipramina) in reducerea comportamentului depresiv la animale.

Citeşte şi Leacul pentru cancer ar putea veni de la una dintre cele mai periculoase insecte

– Aspirina (luata pentru subtierea sangelui): Studiile publicate in 1986 in revista „Arzneimittelforschung” au constatat ca aceeasi substanta, curcuma, are un efect anti-plachetare mai bun decat Aspirina, ceea ce inseamna ca poate fi folosit la pacientii predispusi la tromboze vasculare.

– Medicamente anti-inflamatorii: Un studiu publicat in 2004 in revista „Oncogene” a constatat ca aceasta substanta, curcuma, a fost mai eficace decat Aspirina, Ibuprofen, Sulindac, Fenilbutazona, Naproxen, Indometacin, Diclofenac, Dexametazona, Celecoxib si Tamoxifen, in tratarea inflamatiilor.

– Oxaliplatin (medicament chimioterapeutic): In 2007, „International Cancer Journal” a aratat ca substanta din turmeric (curcuma) ar putea fi comparata cu oxaliplatina, un medicament impotriva celulelor canceroase colorectale.

– Metformin (medicament impotriva diabetului zaharat): Revista „Biochemical and Biophysical Journal” a publicat in 2009 un studiu care a examinat modul in care curcuma poate fi valoroasa in tratamentul diabetului zaharat. Cercetatorii au descoperit ca aceasta activeaza AMPK (care creste absorbtia glucozei) si suprima expresia genelor gluconeogenice (care suprima formarea de glucoza in ficat) din celule.

Interesant e faptul ca cercetatorii au descoperit ca aceasta curcuma este de la 500 de ori pana la 100.000 de ori mai puternica decat Metformina, in activarea AMPK-ului.

De asemenea, numai putin de 54 de studii au constatat ca aceasta curcuma poate provoca moartea celulelor canceroase sau poate diminua celulele canceroase rezistente cu tratamentul conventional.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Tensiuni crescânde pe TikTok în preajma protestelor din 24 ianuarie
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin