Modul de actiune al acestei combinatii se axeaza in special pe randamentul celulelor canceroase (precum si al tuturor celorlalte celule) in procesul aerob normal–arderea zaharurilor in prezenta oxigenului, scrie secretele.com. Celulele canceroase pot ramane nediferentiate (nespecializate pentru un anumit tip de tesut) si se pot diviza necontrolat numai in stadiul anaerob (arderea zaharurilor in absenta oxigenului).
Citeşte şi Ai grijă de sănătatea ta. Cum poţi să previi cancerul colorectal
Aceasta dieta schimba fundamental modul in care respiratia afecteaza celulele canceroase, fortand celulele canceroase nediferentiate sa se diferentieze, ceea ce duce la diminuarea lor programata – apoptoza. Este cel mai simplu mod de a intelege principiul de functionare al acestei diete, chiar si pentru profanii in materie de biochimie. Efectele regimului sunt profunde si fundamentale.
Pentru a transporta in mod eficient uleiul de in catre celule prin vasele de sange, medicul Budwig a recomandat amestecarea acestuia cu branza de vaci degresata.
De ce branza de vaci degresata? Pentru ca aceasta contine aminoacizii metionina si cisteina, care sunt alcatuiti dintr-un grup sulfhidril (SH – hidrogen si un atom de sulf) ce formeaza cu usurinta legaturi chimice cu acizii grasi. Aminoacizii si acizii grasi care se leaga in acest mod alcatuiesc asa-numitele lipoproteine, care sunt usor solubile in apa si, prin urmare, si in sange.
Cura recomandata de Dr. Budwig prevede, de asemenea, consumul obligatoriu de seminte de in proaspat macinate. Aceasta pentru ca anumite substante din semintele de in nu intra si in componenta uleiului, iar prezenta lor este foarte importanta in scopuri terapeutice (mai ales a lignanilor, si a anumitor vitamine si minerale). Macina semintele (3-6 linguri), intr-o rasnita de cafea (5-10 secunde) si adauga-le peste amestecul de branza si ulei, sau prepara cu acestea un amestec nou fara ulei. Semintele macinate se oxideaza repede, in max. 15 minute, proces in urma caruia isi pierd din proprietatile benefice. De aceea nu se recomanda sa cumperi seminte gata macinate.
Reteta Dr. Budwig:
• 2-6 linguri de ulei de in
• 250 g de branza de vaca
• 3-6 linguri de seminte de in macinate
Doza zilnica pentru cei grav bolnavi este de 6 linguri (40-50 grame) de ulei de in bine omogenizat cu 100 de grame (o jumatate de cana) de branza proaspata de vaci degresata. Aceasta cantitate zilnica recomandata poate fi consumata toata o data, sau poate fi portionata in mai multe gustari de-a lungul zilei. Daca alegi varianta din urma, insa, trebuie sa prepari un amestec proaspat inainte de fiecare servire. In mod interesant, acest amestec nu produce efecte secundare in randul persoanelor cu intoleranta la lactoza.
Citeşte şi Cancer la plămâni: fumul de ţigară nu e singura cauză
Amestecul este bine tolerat inclusiv de persoanele cu intoleranta la lactoza. Branza de vaci degresata poate fi inlocuita cu iaurt sau chefir, dar in cantitate tripla. Poti folosi si tofu (soia), dar pentru acest aliment nu se cunoaste doza exacta recomandabila pentru prepararea amestecului.
Cel mai usor mod de a amesteca branza cu uleiul este folosind un mixer de mana. Omogenizeaza astfel cele doua ingrediente timp de 1-2 minute, amestecand intotdeauna doar branza si uleiul. Abia pe urma se adauga la amestec si semintele de in proaspat macinate si, optional, nuci, alune sau migdale macinate, fructe si legume proaspete, fructe de padure, respectiv sucuri proaspete de fructe si legume.
Pentru un plus de gust si o valoare nutritiva sporita, poti adauga si o lingurita de miere sau ulei de dovleac. Amestecul trebuie sa fie consumat imediat dupa preparare. Nu-l pastra la frigider.
Dupa numai doua-trei saptamani, ar trebui sa se instaleze si primele efecte pozitive. Daca suferi de o forma de cancer mai putin agresiva, atunci poate fi o idee inteleapta sa amani chimioterapia si sa incerci mai intai o abordare naturista (chimioterapia provoaca daune ireversibile asupra intregului organism).
Pentru o regresie completa a bolii, este necesar sa mentii cura pe o perioada cuprinsa intre 1-5 ani. Chiar si dupa acest interval de timp, insa, este indicat sa continui tratamentul diminuand, eventual, numai cantitatea de ulei de in. Intreruperea curei atrage riscul reaparitiei cancerului intr-o forma mai grava.
Uleiul de in trebuie sa fie intotdeauna proaspat! Daca se strica sau se invecheste, arunca-l. Se mucegaieste cu usurinta, astfel ca se recomanda sa il tii la frigider dupa deschidere si sa il consumi in decurs de maxim 2-3 saptamani. De asemenea, procura-l numai de la furnizori de incredere, avand in vedere cat de sensibil este la mucegaire.